18 oktober 2007

Minister Cramer: 'Gloeilampverbod niet nodig'

PERSBERICHT VROM

Nederland moet overstappen op energiezuinige verlichting. Minister Cramer van Ruimte en Milieu ziet dat nog deze kabinetsperiode gebeuren, gezien de ontwikkelingen in de verlichtingsbranche. Daarnaast zet de minister zich ervoor in dat de voorstellen van de Europese Commissie voor strengere energievoorschriften voor verlichting (in het kader van de Richtlijn Ecodesign), ertoe leiden dat gloeilampen van de Europese markt verdwijnen. Dat heeft de minister de Kamer geantwoord op vragen rondom de begroting van Ruimte en Milieu.

De Nederlandse regering wil verder gaan dan in EU-verband wordt afgesproken. Via de Taskforce Verlichting maakt de minister afspraken met marktpartijen en publieke instanties om nog in deze kabinetsperiode de sprong te maken naar de meest zuinige verlichting. En dat is volgens de minister een reëel doel, gezien de ambities bij de marktpartijen.
De minister wil dat spaarlampen en LED-lampen nog in deze kabinetsperiode gemeengoed worden in huishoudens, bedrijven, overheidsgebouwen en bij straatverlichting.
Ten opzichte van de gewone gloeilamp bespaart een LED-lamp 90 procent energie. Bij iedere gloeilamp die door een spaarlamp vervangen wordt, daalt de jaarlijkse energierekening met circa 10 euro. Met een LED-lamp wordt dat zelfs nog meer.

Reeds in mei dit jaar zei minister Cramer van de energieverslindende gloeilamp af te willen. Zij dacht daaraan ook aan een mogelijk verkoopverbod. Gezien de ontwikkelingen in de verlichtingsbranche, alsmede de europese ambities, is een verkoopverbod volgens de minister niet nodig

Bron:
VROM 17 oktober 2007


terug

 

 

Het energienieuws op deze site is uitsluitend geselecteerd naar journalistieke criteria.
De selectie is geen uitdrukking van standpunten van de Energieraad.